Sonoelastografia sau elastografia mamară este o metodă complementară ecografiei mamare ce utilizează ultrasunetele pentru a măsura elasticitatea unei leziuni comparativ cu țesutul adiacent sănătos.
Elastografia este recomandată atunci când este necesară investigarea aprofundată a unei leziuni suspecte, care ar necesita, în caz contrar, efectuarea unei biopsii. Această metodă de diagnostic a îmbunătățit opțiunile de management al leziunilor mamare, a crescut precizia măsurătorilor ecografice și a modificat modul de abordare a leziunilor cu probabilitate mare de a fi benigne. Sonoelastografia mamară prezintă și un avantaj din punct de vedere al costurilor, având un raport cost-eficiență crescut, prevenind un număr semnificativ de biopsii inutile.
Este esențială pentru diagnosticul diferențial între un nodul mamar benign și un nodul mamar malign, avand o precizie de pana la 90%.
Sonoelastografia este aplicabilă tumorilor mici, care au mai puțin de 2 cm, ceea ce presupune un diagnostic precoce al cancerului de sân, care împreună cu un tratament timpuriu, crește rata de vindecare a acestei afecțiuni.
Sonoelastografia prezintă avantaje multiple (ca și ecografia): este complet non-invazivă, non-iradiantă, nedureroasă și poate fi efectuată oricând, indiferent de perioada ciclului menstrual.
Rezultatul sonoelastografiei este eliberat pe loc.
Efectuarea si interpretarea mamografiei si elastografie mamare se va efectua de Dr. Ionovici Nina, cadru universitar UMF Craiova.
Programări: Luni, Joi, Vineri – Telefon: 0760 691 975