Criterii de internare

CONDIȚIILE ACORDĂRII PACHETULUI MINIMAL ȘI DE BAZĂ

DE SERVICII MEDICALE ÎN ASISTENȚĂ MEDICALĂ SPITALICEASCĂ

(Conform OMS 397 / 2018 cu completările și modificările ulterioare)

CAPITOLUL I

Pachetul de servicii medicale de bază

 

A. Servicii medicale spitalicesti pentru patologia care necesita internare in regim de spitalizare continua:

    1. Spitalizarea continua are o durata de peste 12
    2. Asistenta medicala spitaliceasca in regim de spitalizare continua cuprinde ingrijiri de tip acut si ingrijiri de tip cronic si se acorda cu respectarea urmatoarelor criterii de internare:

a) nastere;

b) urgente medico-chirurgicale si situatiile in care este pusa in pericol viata pacientului sau care au acest potential, ce necesita supraveghere medicala continua;

c) boli cu potential endemoepidemic care necesita izolare si tratament;

d) bolnavi aflati sub incidenta art. 109, 110, 124 si 125 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificarile si completarile ulterioare, si in cazurile dispuse prin ordonanta a procurorului pe timpul judecarii sau urmaririi penale, care necesita izolare ori internare obligatorie, si tratamentul persoanelor private de libertate pentru care instanta de judecata a dispus executarea pedepsei intr-un penitenciar- spital, precum si tratamentul pacientilor din penitenciare ale caror afectiuni necesita monitorizare si reevaluare in cadrul penitenciarelor-spital; bolnavii care necesita asistenta medicala spitaliceasca de lunga durata – ani;

e) afectiuni pentru care diagnosticul si/sau tratamentul nu pot fi monitorizate in ambulatoriu sau spitalizare de zi.

3. Factorii de care trebuie sa se tina cont cumulativ in luarea deciziei de internare in regim de spitalizare continua sunt:

a) severitatea semnelor si simptomelor prezentate de pacient;

b) predictibilitatea medicala a unei evolutii negative, nedorite a pacientului;

c) nevoia pentru si disponibilitatea analizelor/investigatiilor diagnostice;

d) epuizarea resurselor diagnostice si terapeutice în celelalte domenii de asistență medicală.

4. Pacientii care prezinta un bilet de internare pentru spitalizare continua vor putea fi programati pentru internare, in functie de afectiune si de gravitatea semnelor si simptomelor prezentate si de disponibilitatea serviciilor unitatii spitalicesti solicitate.

5. Prevenirea spitalizarilor continue considerate evitabile se va realiza prin diagnosticare precoce, abordare, tratament si monitorizare, respectiv supraveghere corespunzatoare, in ambulatoriu si in spitalizarea de zi, dupa caz.

B. Servicii medicale spitalicesti care nu necesita internare continua, acordate in regim de spitalizare de zi:

    1. Spitalizarea de zi are o durata de maxim 12 ore/vizita (zi).
    2. Criteriile de internare in spitalizare de zi sunt:

a) urgente medico-chirurgicale ce necesita supraveghere medicala pana la 12 ore in conditiile stabilite in prezentele norme, doar in unitatile sanitare cu paturi care acorda si asistenta medicala spitaliceasca in regim de spitalizare continua;

b) diagnosticul nu poate fi stabilit si tratamentul nu poate fi efectuat si/sau monitorizat in ambulatoriu.

CAPITOLUL II

 Pachetul minimal de servicii medicale in asistenta medicala spitaliceasca cuprinde servicii medicale acordate in regim de spitalizare continua si de zi si se acorda in situatia in care pacientul nu poate dovedi calitatea de asigurat

  1. Criteriile pe baza carora se efectueaza internarea pacientilor in regim de spitalizare continua sunt:

a) urgenta medico-chirurgicala in care este pusa in pericol viata pacientului sau care au acest potential pana la rezolvarea situatiei de urgenta;

b) boli cu potential endemo – epidemic pana la rezolvarea completa a cazului;

c) nașterea.

2.  Criteriile pe baza carora se efectueaza internarea pacientilor in regim de spitalizare de zi sunt:

a) situatia de urgenta medico-chirurgicala;

b) epidemiologie pentru bolnavii care necesita tratament in afectiuni care nu necesita izolare;

c) nașterea.

  1. Pentru criteriul urgenta medico-chirurgicala, spitalul acorda serviciile medicale avand obligatia sa evalueze situatia medicala a pacientului si sa il externeze daca serviciile medicale de urgenta nu se mai justifica. Pentru spitalizarea continua, la solicitarea pacientului se poate continua internarea in regim de spitalizare continua cu suportarea cheltuielilor aferente serviciilor medicale spitalicesti de catre pacient pentru perioada in care serviciile acordate nu mai reprezinta urgenta.
  2. Pentru servicii medicale din pachetul minimal furnizorii de servicii medicale spitalicesti nu solicita bilet de internare.

CAPITOLUL III

1. Pacientii din statele membre ale Uniunii Europene/Spatiului Economic European/Confederatia Elvetiana, titulari de card european de asigurari sociale de sanatate, in perioada de valabilitate a cardului, beneficiaza de serviciile prevazute la cap. II, precum si de serviciul medical prevazut la cap. I lit. B.3.1 pozitia 1. Pentru aceste servicii medicale, furnizorii de servicii medicale spitalicesti nu solicita bilet de internare.

2. Pacientii din statele membre ale Uniunii Europene/Spatiului Economic European/Confederatiei Elvetiene, beneficiari ai formularelor/documentelor europene emise in baza Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, beneficiaza in asistenta medicala spitaliceasca, de serviciile prevazute la capitolul I din prezenta anexa.

Furnizorii de servicii medicale spitalicesti acorda serviciile medicale prevazute la capitolul I din prezenta anexa, pe baza biletului de internare in aceleasi conditii ca si persoanelor asigurate in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate din Romania, cu exceptia situatiei in care pacientii respectivi beneficiaza de servicii medicale programate, acordate cu autorizarea prealabila a institutiilor competente din statele membre ale Uniunii Europene/din Spatiul Economic European/Confederatiei Elvetiene.

3. Pacientii din statele cu care Romania a incheiat acorduri, intelegeri, conventii sau protocoale internationale cu prevederi in domeniul sanatatii, pot beneficia, dupa caz, de serviciile medicale prevazute la capitolul II din prezenta anexa, sau de serviciile medicale prevazute la capitolul I din prezenta anexa, in conditiile prevazute de respectivele documente internationale.

Serviciile medicale prevazute la capitolul I, se acorda pe baza biletului de internare in aceleasi conditii ca si persoanelor asigurate in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate din Romania.

Sari la conținut