Concurs pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a unui post vacant de preot debutant  

SPITALUL MUNICIPAL CALAFAT cu sediul în localitatea CALAFAT, jud. DOLJ, str. TRAIAN, nr.5, organizează concurs pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a unui post vacant de preot debutant  la sediul unităţii, cu începere ( prima probă) din data de 22.05.2024 , ora 09,00.

Data limită până la care se pot depune dosarele de înscriere la concurs este 13.05.2024, ora 12,00.

În conformitate cu prevederile H.G. nr. 1336/2022- pentru aprobarea Regulamentului cadru privind organizarea şi dezvoltarea carierei personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice, la concurs poate participa orice persoană care îndeplineşte cumulativ urmatoarele condiţii:

CONDIŢII GENERALE:

1.are cetăţenie română sau cetăţenia unui alt stat membru al U.E., a unui stat parte la acordul privind Spatiul Economic European (SEE) sau cetăţenia Confederaţiei Elveţiene;

2.cunoaşte limba română, scris şi vorbit;

3.are capacitate de muncă în conformitate cu prevederile Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicat, cu modificările şi completările ulterioare;

4.are o stare de sanătate corespunzătoare postului pentru care candidează, atestată în baza adeverinţei medicale eliberată de medicul de familie sau de unităţile sanitare abilitate;

5.îndeplineşte condiţiile de studii , de vechime în specialitate, şi, după caz, alte condiţii specifice potrivit cerinţelor postului scos la concurs;

6.nu a fost condamnat definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni contra securităţii naţionale, contra autorităţii, contra umanităţii, infracţiuni de corupţie sau de serviciu, infracţiuni de fals ori contra înfaptuirii justiţiei, infracţiuni săvârşite cu intenţie care ar face o persoană candidată la post  incompatibilă cu exercitarea funcţiei contractuale pentru care candidează,  cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea.

7.nu execută o pedeapsă complementară prin care i-a fost interzisă exercitarea dreptului de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii sau faţă de aceasta nu s-a luat masura de siguranţă a interzicerii ocupării unei funcţii sau a exercităriii unei profesii;

8.nu a comis infracţiuni prevăzute la art. 1 alin. (2) din Legea 118/2019 privind registrul naţional autorizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, precum şi pentru completarea Legii nr. 76/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare

9.are capacitate deplină de exerciţiu;

CONDIŢII SPECIFICE  :

 -diploma de licenta in specialitate ;

-vechimea nu este necesara.

      DOSARUL DE CONCURS:

Pentru înscrierea la concurs, candidaţii vor prezenta următoarele documente:

-formular de înscriere la concurs, coform anexei nr.2 din HG 1336/2022

-copia actului de identitate sau orice act alt document care atestă identitatea, potrivit legii, afate în termen de valabilitate;(se va prezenta şi în original pentru verificare)

-copia certificatului de casatorie sau a altui document prin care s-a realizat schimbarea de nume, după caz; (se va prezenta şi în original pentru verificare)

-copiile documentelor care atestă nivelul studiilor şi ale altor acte care atestă efectuarea unor specializări, precum şi copiile documentelor care atestă îndeplinirea condiţiilor specifice ale postului solicitate de autoritatea sau instituţia publică ( se vor prezenta şi în original pentru verificare)

-copia carnetului  de muncă, a adeverinţei eliberate de angajator pentru perioada lucrată, care să ateste vechimea în muncă şi în specialitatea studiilor solicitate pentru ocuparea postului (se va prezenta şi în original pentru verificare)

– certificat de cazierul judiciar sau, dupa caz, extrasul de pe cazierul judiciar;

-adeverinţă medicală care să ateste starea de sănătate corespunzătoare, eliberată de catre medicul de familie al candidatului sau de catre unitătile  sanitare abilitate cu cel mult 6 luni anterior derularii  concursului*;

-certificat de integritate comportamentală din care să reiese ca nu s-au comis infracţiuni prevăzute la art. 1 alin. (2) din Legea 118/2019 privind registrul naţional autorizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, precum şi pentru completarea Legii nr. 76/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare,.

-curriculum vitae, model comun european

chitanţă de plată a taxei de concurs în valoare de 50 lei, platită la Casieria unităţii (taxa de concurs nu se restituie în cazul neprezentării la concurs sau daca nu se obţine postul pentru care a candidat)

*conţine, în clar, numarul, data, numele emitentului şi calitatea acestuia, în formatul standard stabilit prin ordin al ministului sanătăţii. Pentru candidaţii cu dizabilităţi, în situaţia solicitării de adaptare rezonabilă, adeverinţa care atestă starea de sanatate trebuie însoţită de copia certificatului de încadrare într-un grad de handicap ( se va prezenta şi în original pentru verificare), emis în condiţiile legii.

DEPUNEREA DOSARELOR

Dosarele de participare la concurs vor fi depuse la Biroul Resurse Umane al spitalului  pana la data de 13.05.2024, ora 12,00 iar în aceeaşi data sau cel mai tarziu în data de 15.05.2024, comisia de selecţie a dosarelor va afisa rezultatul admiterii/ respingerii dosarului, pe baza îndeplinirii condiţiilor de participare.

            I.Concursul de ocupare a postului menţionat se va desfăşura cu începere din data de 22.05.2024( proba scrisa),  la ora 09,00, la sediul unităţii şi va consta în doua probe, astfel:          

Proba nr.1-proba scrisa –  punctaj maxim -100 puncte

            Pe baza propunerilor fiecarui membru al comisiei, in ziua în care se desfasoară proba scrisă, comisia de concurs intocmeste 2 variante de subiecte care constau ulterior in redactarea unei lucrari. La data şi ora începerii probei scrise, se va stabili, prin tragere la sorţi de către un candidat, varianta pentru concurs.

Proba nr.2-interviul-în cadrul cărora candidaţii vor fi examinaţi conform bibliografiei afisate.

Punctaj maxim- 100 puncte

Proba interviului va fi susţinută  doar de către candidaţii declaraţi admişi la proba scrisa.

         În cazul în care numarul de candidaţi este mic şi  nu exista contestaţii, în urma analizei şi hotărârii comisiei de concurs, probele se pot deşfăşura în aceeaşi zi. Acest lucru va fi anunţat în timp util către toţi candidaţii care au promovat prima probă, odată cu afişarea rezultatelor acesteia.

          Punctajul minim de promovare este de 50 de puncte, ca punctaj general, dar şi individual, pentru fiecare dintre probe.

SOLUŢIONAREA CONTESTAŢIILOR

Dupa afişarea rezultatelor, cadidaţii nemulţumiţi pot depune contestaţie în termen de cel mult o zi lucratoare de la data afişarii rezultatului selecţiei dosarelor, respectiv de la data afisării rezultatului probei scrise şi interviului sub sancţiunea decăderii din acest drept.

Comunicarea rezultatelor contestaţiilor depuse se va face prin afisare la avizierul unitaţii precum şi pe pagina de internet a spitalului, imediat dupa soluţionarea acestora.

Afişarea rezultatelor se va face imediat după încheierea fiecarei probe, în termen maxim de cel mult o zi lucratoare, în funcţie de numarul de candidaţi.

Afişarea rezultatelor  concursului se va face  dupa încheierea şi notarea ultimei probe.

BIBLIOGRAFIA PENTRU POSTUL VACANT DE PREOT DEBUTANT  DIN CADRUL  SPITALULUI MUNICIPAL CALAFAT

Îndrumătorul  Administrativ  Bisericesc,  ediţia  a  IV-a,  Ed.  Cuvântul  Vieţii  a

Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei, Bucureşti, 2021.

1. Definiția parohiei, drepturile și îndatoririle credincioșilor, filia, categoriile parohiilor, domiciliul clericilor (Secțiunea Administrativ bisericesc, Tema 2)

2. Numirea/revocarea parohului; atribuții statutare (Secțiunea Administrativ bisericesc, Tema 3)

3.   Numărul  preoților și  diaconilor  slujitori  la o parohie; numirea,  drepturile și îndatoririle acestora (Secțiunea Administrativ bisericesc, Tema 4)

4.   Definiția adunării parohiale; componența și atribuțiile (Secțiunea Administrativ bisericesc, Tema 5)

5. Cine, cum și când convoacă Adunarea parohială (Secțiunea Administrativ bisericesc, Tema 6)

6.   Definiția  Consiliului  parohial;  componența  și  atribuțiile  acestuia  (Secțiunea

Administrativ bisericesc, Tema 7)

7.   Alegerea și atribuțiile epitropului/epitropilor (Secțiunea Administrativ bisericesc,

Tema 8)

8.   Definiția  comitetului  parohial;  componența  și  atribuțiile  acestuia  (Secțiunea

Administrativ bisericesc, Tema 9)

9.   Abaterile clerului (Secțiunea Administrativ bisericesc, Tema 12)

10. Sancțiuni  aplicabile  clerului  pentru  abaterile  bisericești  și  competențele  de

aplicare (Secțiunea Administrativ bisericesc, Tema 13)

11. Condiții legale și canonice pe care trebuie să le îndeplinească persoanele din clerul bisericesc pentru a se prezenta în fața instanțelor de judecată (Secțiunea Juridic și bunuri bisericești, Tema 1)

12. Care sunt actele de proprietate pe care trebuie să le posede parohia, mănăstirea

sau schitul? (Secțiunea Juridic și bunuri bisericești, Tema 2)

13. Înstrăinarea bunurilor imobile – care nu fac parte din categoria bunurilor sacre

– ce aparțin unităților de cult; prevederile Statutului B.O.R. (Secțiunea Juridic și bunuri bisericești, Tema 9)

14. De  ce  aspecte  trebuie  să  țină  cont  preotul  paroh  și  ce  precizări  trebuie  să       cuprindă  recomandarea  dată  unui  profesor  de  religie  care  solicită binecuvântarea   arhierească   pentru   a   participa   la   un   concurs   didactic (titularizare, transfer, detașare, suplinire) (Secțiunea Învățământ și activități cu tineretul, Tema 2)

15. Denumirea   și   nivelul   studiilor   instituțiilor   de   învățământ   teologic   care funcționează în cadrul Arhiepiscopiei Craiovei (Secțiunea Învățământ și activități cu tineretul, Tema 5)

16. Numele  asociațiilor  de  tineri  creștini  ortodocși  patronate  de  Arhiepiscopia Craiovei; ce activități desfășoară fiecare dintre ele (Secțiunea Învățământ și activități cu tineretul, Tema 6)

17. Mediatizarea evenimentelor din viața parohiei în presa scrisă (Secțiunea Cultural

și comunicații media, Tema 2)

18. Mediatizarea activităților și evenimentelor din viața parohiei prin intermediul Centrului de Presă „Basilica” al Patriarhiei Române (Secțiunea Cultural și comunicații media, Tema 3)

19. Rolul preotului în activitatea social-filantropică a Bisericii (Secțiunea Social- filantropic și misionar, Tema 11)

20. Care sunt registrele contabile obligatorii pentru parohii și mănăstiri (Secțiunea

Economic-financiar, Tema 1)

21. Ce  cuprinde  averea  bisericească  și  dacă  poate  fi   înstrăinată  (Secțiunea

Economic-financiar, Tema 8)

22. Care sunt normele care trebuie respectate în executarea lucrărilor de pictură bisericească (Secțiunea Patrimoniu și pictură bisericească, Tema 1)

23. Care   este   conținutul   documentației   de   proiectare   privind   expertizarea, consolidarea și restaurarea (repararea) monumentelor istorice și de arhitectură (Secțiunea Monumente istorice și construcții bisericești, Tema 4)

2.   TEME CANONICO-LITURGICE ȘI MISIONAR-PASTORALE

NR. CRT.TEMEBIBLIOGRAFIE ORIENTATIVĂ
1.Înţelesul şi folosul postului în Biserica Ortodoxă†DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Foame şi sete după Dumnezeu – înţelesul şi folosul postului, Ed. Basilica  a  Patriarhiei  Române, Bucureşti, 2008, pp. 85-134 („Binefacerile postului”).
2.Abateri tipiconale şi inovații liturgice întâlnite la săvârşirea Sfintei Liturghii, a Sfintelor Taine și a IerurgiilorBRANIȘTE, pr. Ene, „Despre «inovaţii» în   săvârşirea   serviciilor   divine”,   în: Studii Teologice, an V (1953), nr. 3-4, p. 279-303. NECULA, pr. Nicolae D., Tradiţie şi înnoire  în  slujirea  liturgică,  vol.  I-II, Ed. Trinitas, Bucureşti, 2014. TUDOSE, pr. Silviu, „Observarea și corectarea practicilor neliturgice, a tradițiilor păgâne și a superstițiilor în mediul rural”, în: Ghid tematic privind prelegerile cursurilor pentru gradul clerical. Gradul II – 2022, Ed. Cuvântul Vieții, București, 2022, pp. 40-46.
3.Sfânta Liturghie – expresia desăvârșită a comuniunii în Biserica Ortodoxă†DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Comori ale Ortodoxiei. Explorări teologice în spiritualitatea liturgică şi filocalică, Ed. Trinitas, Iaşi, 2007, pp. 153-158 („Liturghia ortodoxă, lumină pentru viață”). SF. NICOLAE CABASILA, Despre viața în Hristos,  Ed.  Institutului  Biblic  şi  de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, București, 1997, pp. 106-147 („Cartea a patra.     Care     sunt     roadele     sfintei Împărtășanii în viața duhovnicească”). STĂNILOAE, pr. Dumitru, Spiritualitate şi comuniune în liturghia ortodoxă, Ed. Institutului   Biblic   şi   de   Misiune   al Bisericii Ortodoxe Române, Bucureşti, 22004,      pp.      661-665      („Gesturile sacramentale și ierurgice ale preotului”; „Sfințirea  treptată  a  credincioșilor  ca pregătire pentru Sfânta Împărtășanie”).
4.Pastoraţie și educație în prezentKONGULIS, Ioannis V., Îmbisericirea elevilor — pentru o educație religioasă liturgică, Deisis, Sibiu, 2012, pp. 250- 266    („Parohie,    familie,    școală    și îmbisericirea școlară”). MAICA        MAGDALENA,      Cum      să comunicăm copiilor credința ortodoxă. Convorbiri,   reflecții   și   alte   sfaturi, Deisis,     Sibiu,     32008,    pp.     13-20 („Teologia noastră și copiii noștri”). MAICA  MAGDALENA, Sfaturi  pentru  o educație  ortodoxă  a  copiilor  de  azi, Deisis, Sibiu, 22006, pp. 9-11 („Sensul educației      creștine”),      pp.      17-19 („Întemeierea unei familii creștine”), pp. 47-48 („Cum să-i ascultăm pe copii”), pp. 55-67 („Rugăciunea de acasă a copiilor”), pp. 72-83 („Cum să vorbim despre demoni, iad și moarte”; „Viața liturgică și duhovnicească”; „Despre Sfânta  Împărtășanie”),  pp.  88-89 („Copiii în viața parohiei”), pp. 106-108 („O relație adevărată cu tinerii noștri”), pp. 116-120 („Morala creștină și adolescentul”). PETROAIA, pr. Lucian Vasile, „Pastorația credincioșilor cu diverse pregătiri profesionale, din parohii urbane și rurale, astăzi”, în: Ghid tematic privind prelegerile cursurilor pentru gradul clerical. Gradul II – 2022, Ed. Cuvântul Vieții, București, 2022, pp. 60-82.
5.Duhovnicul – părinte și îndrumător în viața creștinㆠANTONIE  DE  SUROJ, „Cuvânt  despre paternitatea duhovnicească”, în: Adierea Duhului.   Purtarea   de   grijă   față   de suflete, Doxologia, Iași, pp. 273-276. NOICA, Rafael, „Despre duhovnicie”, în: Cultura Duhului, Ed. Reîntregirea, Alba Iulia, 2002, pp. 41-62. HAUSHERR, Irénée, Paternitatea și îndrumarea duhovnicească în Răsăritul creștin, Deisis, Sibiu, 2012, pp. 161-190 („Datoriile părintelui duhovnicesc”).
6.Taina Spovedaniei – mijloc de pastoraţie individualăNOICA, Rafael,  „Despre  pocăință”,  în: Cultura Duhului, Ed. Reîntregirea, Alba Iulia, 2002, pp. 63-93. STĂNILOAE, pr. Dumitru, Spiritualitatea ortodoxă. Ascetica și Mistica, Ed. Institutului Biblic și de Misiune al B.O.R., 1992, pp. 104-116 („Pocăința”). VINTILESCU, pr. Petre, Spovedania şi duhovnicia, Ed. Reîntregirea, Alba Iulia, 2017, pp. 135-166 („Sfaturi ca mijloace ale terapeuticii spirituale”).
7.Rugăciunea în viața creștinului și a BisericiiSAHAROV, arhim. Sofronie, Rugăciunea – experiența vieții veșnice, Deisis, Sibiu, 2001,      pp.      54-66      („Rugăciunea Duhului”). MANTZARIDIS, Georgios, Morala creștină. II. Omul și Dumnezeu. Omul și semenul. Poziționări și perspective existențiale și bioetice, Ed. Bizantină, București, 2006, pp. 136-152 („Rugăciunea”).
8.Principiul iconomiei în aplicarea epitimiilor† IERÓTHEOS, Vlachos, Vremea lucrării. Chipul lăuntric al Tradiției ortodoxe: teologie și viață, Sofia, București, 2014, pp. 283-292. PAPATHOMAS,       arhim.       Grigorios, „Adaptarea sfintelor canoane la Taina Spovedaniei”, în: Cuvinte în Duhul. Perspective pastorale despre Taina Spovedaniei, Ed. Doxologia, Iași, 2021, pp. 92-106. VINTILESCU,  pr.  Petre,  Spovedania  şi duhovnicia, Ed. Reîntregirea, Alba Iulia, 2017, pp. 211-226.
9.Dependența de tehnologie și consecințele ei în plan duhovnicescLARCHET,    Jean-Claude,    Captivi    în internet,  Sophia,  București,  2018,  pp. 269-299. LEMENI, Adrian, Tehnicizarea inumană a  vieţii,  Basilica,  București,  2022,  pp. 461-474  (8.3.  „Discernământul  – premisă importantă a reflecției teologice cu privire la tehnologia actuală”). TEȘU, pr.  Ioan,  „Copilăria și adolescența,  în  era  digitală”în: Teologie și Viață, (2022), nr. 9-12, pp. 83-106.
10.Integrare, secularizare și indiferentism religios – provocări misionar-pastorale în epoca globalizării*** Pentru viața lumii. Către un etos social al Bisericii Ortodoxe. Învățătura socială a Bisericii Ortodoxe în viziunea Patriarhiei     Ecumenice,     Ratio     et Revelatio,  Oradea,  2020,  pp.  103-115 („Ortodoxia și drepturile omului”). BUCHIU,      pr.      Ștefan,      „Impactul fenomenului    secularizării    în    viața Bisericii și a societății actuale”, în: Ghid tematic  privind  prelegerile  cursurilor pentru gradul clerical. Definitiv – 2022, Ed.  Cuvântul  Vieții,  București,  2022, pp. 35-41. ICĂ  JR., Arhid. Ioan,  „Globalizarea  — mutații și provocări”, în: Marani GERMANO, Ioan ICĂ jr. (eds.), Gândirea social a Bisericii, Deisis, Sibiu, 2002, pp. 481-498. POPESCU,   Pr.   Dumitru,   „Biserica   şi lumea contemporană. Integrarea europeană  în  lumina  teologiei ortodoxe”, în: Glasul Bisericii, (1995), nr. 1-5, pp. 5-11.
11.Violența, depresia, divorțul, adicțiile – încercări ale familiei de aziAVDEEV,       Dmitri       Aleksandrovici, Nervozitatea:      cauze,       manifestări, remedii    duhovniceşti,    Ed.    Sophia, București, 2003, pp. 23-51, pp. 56-89. GHEORGHE,   Virgiliu,   Pornografia   – maladia secolului XXI, Ed. Prodromos, București, 2011, pp. 202-217 („Terapia dependenței de pornografie”). RĂDUCĂ, pr. Vasile, „Familia – Biserica de acasă, mediul firesc pentru formarea personalității omului contemporan”, în: Ghid tematic privind prelegerile cursurilor  pentru  gradul  clerical. Gradul II – 2022, Ed. Cuvântul Vieții, București, 2022, pp. 91-102. VLAICU,  pr.  Patriciu,  „Erodarea relațiilor familiale și divorțul”, în: Împlinirea  omului  în  viața  de  familie, Ed. Apostolia, Paris, 2021, pp. 158-183. GHEORGHE, pr. Tudor, „Aspecte pastorale, sociale și medicale privind tratarea persoanelor dependente de alcool, droguri și jocuri de noroc  
  și susținerea morală a familiilor acestor dependenți”, în: Ghid tematic privind prelegerile cursurilor pentru gradul clerical. Gradul II – 2022, Ed. Cuvântul Vieții, București, 2022, pp. 33-39.
12.Pregătirea tinerilor pentru întemeierea familiei creştineCUVIOSUL PAISIE AGHIORITUL, „Tinerii în  fața  celor  două  căi  ale  vieții”,  în: Viața  de familie.  Cuvinte  duhovniceşti IV, Ed. Evangelismos, București, 2022, pp. 17-36. DOULIGERIS, Nikolaos, „Când părintele duhovnicesc abordează erosul și sexualitatea”, în: Cuvinte în Duhul. Perspective pastorale despre Taina Spovedaniei, Ed. Doxologia, Iași, 2021, pp. 330-359. MIHAI, pr. Aurel, „Familia creştină astăzi; probleme sociale și soluții pastoral-misionare”, în: Ghid tematic privind prelegerile cursurilor pentru gradul clerical. Definitiv – 2022, Ed. Cuvântul  Vieții,  București,  2022,  pp. 42-47. VLAICU, pr. Patriciu, „Pregătirea omului pentru viața de familie”, în: Împlinirea omului  în  viața  de  familie,  Ed. Apostolia, Paris, 2021, pp. 49-69.
13.Bioetica și provocările lumii de azi – avort, eutanasie, transplant de organeBRECK, pr. John, „Avortul și sacralitatea vieții  prenatale”,  în:  Darul  sacru  al vieții. Tratat de bioetică, Patmos, Cluj- Napoca, 2001, pp. 163-192. ENGELHARDT,           Tristram           H., Fundamentele    bioeticii    creştine    – perspectiva ortodoxă, Ed. Deisis, Sibiu, 2006,  pp.  362-370;  pp.  334-346;  pp. 430-433. MOLDOVAN,   Sebastian,   „Transplantul de organe și argumentul creștin-ortodox al iubirii”, în: Revista Română de Bioetică, (2009), nr. 4, pp. 84-96/186-198. RĂDUCĂ, pr. Vasile, „Bioetica, familia şi morala creştină”, în: Studii Teologice, L (1999), nr. 3-4, pp. 103-118.
14.Implicarea Bisericii în asistența socială – o lucrare spirituală și o necesitate practică*** Pentru viața lumii. Către un etos social al Bisericii Ortodoxe. Învățătura socială a Bisericii Ortodoxe în viziunea Patriarhiei     Ecumenice,     Ratio     et Revelatio,   Oradea,   2020,   pp.   60-78 („Sărăcie, bogăţie și dreptate socială”). PADOVESE, Luigi, „Dimensiunea socială a    gândirii    patristice”,    în:    Marani GERMANO, Ioan ICĂ jr. (eds.), Gândirea social a Bisericii, Deisis, Sibiu, 2002, pp. 269-282.
15.Aspecte specifice ale pastorației bolnavilorLARCHET, Jean  –  Claude,  Creştinul  în faţa  bolii,  suferinței şi morţii,  Sophia, Bucureşti, 2015, pp. 74-95 („Îndemn la o apropiere de bolnav în duh creștin”). LARCHET, Jean – Claude, Teologia Bolii, Sophia,   Bucureşti,   2020,   pp.   59-86 („Sensul spiritual al bolii”). BĂDIȚĂ, Diacon Dumitru Bogdan, Pastorația îngrijirii bolnavilor, Editura Cuvântul  Vieţii,  Bucureşti,  2012,  pp. 125-150    („Metode    și    mijloace    de pastorație a bolnavilor”).

B.  PROBA ORALĂ

Pentru evaluarea orală, subiectele vor conține întrebări din:

1.   Liturgică și Tipic bisericesc;

2.   Omiletică și Catehetică;

3.   Pastorală;

4.   Teologie canonică și Drept bisericesc;

5.   Pastoraţia persoanelor vulnerabile (bolnavi, vârstnici).

BIBLIOGRAFIE ORIENTATIVĂ:

*** Îndrumătorul candidatului pentru postul de preot de caritate.

***Legea cadru a asistenței sociale 292/2011.

***Legea asistenței persoanelor vârstnice 17/2000.

***Îndrumătorul   Administrativ   Bisericesc,   ediţia   a   IV-a,   Ed.   Cuvântul   Vieţii   a

Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei, Bucureşti, 2021

† DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Evanghelia Slavei lui Hristos. Predici la duminicile de peste an, Basilica, București, 2016.

ADVEEV, Dimitri, Boala, încercare dumnezeiască, Sophia, Bucureşti. ANTONIE DE SUROJ¸Viata, boala, moartea, Sophia, Bucureşti.

BĂDIȚĂ,  Diacon  Dumitru  Bogdan,  Pastorația  îngrijirii  bolnavilor,  Editura  Cuvântul

Vieţii, Bucureşti, 2012.

GORDON, pr. prof. Vasile, Vademecum omiletic. 100 de schițe pentru predici, Renașterea,

Cluj-Napoca.

SIMONOPETRITUL,  Emilianos,  Asteptarea  lui  Dumnezeu.  Despre  boală,  suferintă  si moarte, Ed. Sf. Nectarie, Bucureşti, 2019.

LARCHET, Jean – Claude, Creştinul în faţa bolii, suferinței şi morţii, Sophia, Bucureşti,

2015.

LARCHET, Jean – Claude, Teologia Bolii, Sophia, Bucureşti, 2020.

MIHOC, pr. prof. Vasile, Predici exegetice la duminicile de peste an, Teofania, Sibiu,

2008.

SF.  TEOFAN  ZĂVORÂTUL,  Boala  şi  moartea.  Lămuriri,  sfaturi,  mângâieri,  Sophia,

Bucureşti.

TEŞU, Ioan C., Simt boala ca iubire a lui Hristos, Doxologia, Iaşi, 2017.

VIDICAN-MANCI, pr. Liviu, Firescul sfințeniei. 29 de cateheze moral-duhovnicești, Presa

Universitară Clujeană, Cluj-Napoca, 2020.

MANAGER,                                                           SEF SERVICIU R.U, JURIDIC, ST. INF.

DR.NIŢĂ DORIN STELIAN                                              EC. SURUGIU CORINA